Bademcik İltihabı

Vücudun bağışıklık sisteminde salgıladığı salgılar ile mikroplarla savaşan bademcikler, bazı virüs ve bakterilere karşı koyamaz ve enfeksiyonlara maruz kalır. Gelişen bademcik iltihabı ile birlikte bademcikler önemli derecede şişmeye başlar ve hasta oldukça sıkıntılı bir süreç içerisine girer.

Belirtileri;  Şiş, kızarık ve üzeri beyaz iltihaplarla kaplı bademcikler,  Boğaz ve bademciklerde ağrı,  Yutkunmada zorlanma,      Halsizlik, vücutta kırgınlık , ateş, Baş ağrısı,  Ağız kokusu,  Ses kısıklığı,  Mide bulantısı ve kusma şeklindedir. 

Genellikle Beta mikrobunun ağız yoluyla bademciklere ulaşması ve yerleşmesi ile ortaya çıkan bademcik iltihabı, kuluçka süresinden sonra bademciklerde meydana gelen şişmeyle kendini göstermektedir. İltihap iyice yayılarak bademcik üzerinde beyaz kabarcıkların oluşmasına neden olmakta, boğaz ve boyunda ağrıya sebep olmaktadır.

Basit bir hastalık olarak algılanan bademcik iltihabı, tedavi edilmediğinde veya tedaviye geç kalındığında pek çok komplikasyon oluşmasına neden olmaktadır. Menenjit, böbrek iltihabı, boyun enfeksiyonu, kalp iltihabı, orta kulak iltihabı, akciğer enfeksiyonu ve eklemlerde enfeksiyon gibi ciddi hastalıkların oluşmasına neden olmaktadır.

Belirtileri nedeniyle diğer kulak burun boğaz hastalıklarıyla karıştırılan bademcik iltihabında ayırt edici belirtilere dikkat edilmeli ve vakit kaybetmeden doktor randevusu oluşturulmalıdır. Uzman kulak burun boğaz doktorunun yaptığı fizik muayenede şişmiş ve iltihaplanmış bademciler, tanı koymada oldukça yardımcı olmaktadır. Hasta şikâyetleri ve bademcik yapısı ile tanı konulurken gerekli durumlarda boğaz kültürü ile yapılan testlere de başvurulmaktadır.

Mikroplarla savaşmak için antibiyotik tedavisi, bademcik iltihabında oldukça etkili olmaktadır. Bunun yanında ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar da kullanılmaktadır. Bu süreçte istirahat çok önemlidir. Hastanın gün içinde belirli periyodlarda boğazını temizlemesi için gargara yapması da önerilmektedir.

Bademcik iltihabı hastalarının doktorun uygun gördüğü tedavinin yanında bağışıklık sistemini güçlendirecekleri gıdaları tüketmeleri gerekmektedir. Bunun yanında bol bol sıvı tüketmeli ve aşırı soğuk ya da sıcak gıdalardan uzak durmalıdır. Sigara ve sigara dumanından uzak durmalı, odasını düzenli olarak havalandırmalı, çarşaflarını ve pijamalarını düzenli olarak değiştirmelidir.

 

İlgili Uzmanlarımız



İlgili Uzmanlarımız
Op. Dr. Bülent KARAPINAR
(Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı )

Op. Dr. Halil ÇALIŞKAN
(Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı )

İlgili Branşlar



İlgili Branşlar
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları

SAĞLIĞINIZI YAKINDAN TAKİP EDİN!